Google »
De afgelopen jaren heeft de leerling solo-apparatuur gedragen. De leerkracht en leerling kunnen voor de situatie met solo apparatuur de volgende gebieden in kaart brengen:

Leerkracht
1 momenten waarop de apparatuur wordt ingezet
2 ervaringen met betrekking tot gebruik en sociale beleving van de solo
3 het verstaan in verschillende situaties

Voor de eerste 2 onderwerpen kan er gebruik gemaakt worden van de  vragenlijst momenten van inzet en sociale beleving, leerkrachtversie.

Voor het laatste onderwerp, kan er gebruik gemaakt worden van de Life-NL leerkrachtversie, ontworpen door dr. Karin Neijenhuis. Deze vragenlijst vindt u  hier. De handleiding voor afname van de LIFE-NL vindt u  hier.

Om het gebruik van de solo apparatuur te evalueren, en te bepalen of de solo apparatuur voor een bepaald kind een meerwaarde heeft, is vooral het in kaart brengen van het derde punt belangrijk.

Leerling
1 momenten waarop de apparatuur wordt ingezet
2 ervaringen met betrekking tot gebruik en sociale beleving van de solo
3 het verstaan in verschillende situaties

Voor de eerste 2 onderwerpen kan er gebruik gemaakt worden van de vragenlijst momenten van inzet en sociale beleving,  leerlingversie. Deze is oorspronkelijk ontworpen door het AC van Sint Marie te Eindhoven, in september 2005.

Voor het laatste onderwerp, kan er gebruik gemaakt worden van de Life-NL voor kinderen, ontworpen voor dr. Karin Neijenhuis. Deze is er in twee versies:
 Vragenlijst voor kinderen t/m negen jaar (LIFE-NL t/m 9 jaar).
 Vragenlijst voor kinderen boven de negen jaar (LIFE-NL vanaf 10 jaar).

Aan de oorspronkelijke lijst zijn enkele situaties toegevoegd, die ook van belang werden geacht door de werkgroep solo-apparatuur van Kentalis. De handleiding voor afname van de LIFE-NL vindt u  hier.

Bij de lijsten die door de leerling zelf worden ingevuld zijn er meerdere mogelijkheden. Zo kan ervoor gekozen worden om de items aan het kind voor te lezen (eventueel met ondersteunende gebaren) of om het kind de items zelf te laten lezen. Daarnaast kan er gekozen worden voor een driepuntschaal waaruit de leerling het antwoord kiest (makkelijk/normaal/moeilijk), of uit een vijfpuntschaal (altijd makkelijk/vaak makkelijk/soms moeilijk/vaak moeilijk/altijd moeilijk). Op deze manier kan de moeilijkheidsgraad van de lijsten worden afgestemd op de mogelijkheden van het kind. De instructie voor het invullen van de lijsten vindt u bij de vragenlijsten.

Wanneer de solo apparatuur bij een leerling geevalueerd moet worden, om te besluiten of deze zijn/haar solo behoudt, is met name het in kaart brengen van het derde punt belangrijk.