Google »

Jongeren met signaal-ruis problemen

Toelichting
Deze jongeren hebben moeite om goed te verstaan in complexe luistersituaties, bijvoorbeeld tgv een licht gehoorverlies, wisselende geleidingsverliezen of auditieve verwerkingsproblemen.
Deze jongeren zijn vaak ook nog druk en beweeglijk (bv tgv bijkomende ADHD problemen), nog niet altijd te sturen en vaak nog niet allemaal verantwoordelijk te maken voor het functioneren van de apparatuur. Jongeren hebben vaak problemen om hun beperking te accepteren en willen daarom niets dragen, tenzij het onopvallend is. Soms geven ze daarom ook niet goed aan als het niet goed werkt (terugtrekkingsgedrag). Dus het apparaat moet het goed doen, tegen een stootje kunnen, niet te snel storen en als het kan zelf aangeven als het wel/niet werkt omdat een kind dat niet (altijd) zal doen. Het apparaat moet zo onopvallend mogelijk zijn.

Indicatie
Moeite met verstaan in rumoer. Volgens de wet zou dit moeten worden onderbouwd met een Plomp-test. Deze test is echter niet betekenisvol voor jongeren met vaak bijkomende spraak-taal problemen, omdat ze moeite hebben met begrip van de zinnen. Daarom wordt in de praktijk vaak gebruik gemaakt van woordverstaan in ruis. Mogelijkheid om solo apparatuur in te zetten bij deze doelgroep is maar zeer beperkt.

Criteria, eisen
1. Robuustheid: jongeren-proof
2. Goede geluidskwaliteit, niet storingsgevoelig
3. Draagcomfort: bij voorkeur zonder snoeren, onopvallend ivm acceptatieproblemen

Wensen
1. Signaleer/monitorfunctie ter controle van de werking van de apparatuur

Bij jongeren met looporen is de Roger Focus niet geschikt omdat dan het slangetje verstopt kan raken. In dat geval kan beter gekozen worden voor Roger Mylink met hoofdtelefoon.