Google »

Informatie over LIFE-NL

Het verstaan in verschillende situaties kan zowel door de leerkracht, als door de leerling zelf in kaart worden gebracht voor de LIFE in te vullen. De LIFE-NL is ontworpen door dr. Karin Neijenhuis. Aan de oorspronkelijke lijst zijn enkele situaties toegevoegd, die ook van belang werden geacht door de werkgroep solo-apparatuur van Kentalis. Om te bepalen of de solo apparatuur voor een bepaald kind een meerwaarde heeft, geeft het invullen van deze lijst een duidelijk beeld.

Deze LIFE-NL is er in twee versies:
• Vragenlijst voor kinderen t/m negen jaar (LIFE-NL t/m 9 jaar).
• Vragenlijst voor kinderen boven de negen jaar (LIFE-NL vanaf 10 jaar).

De handleiding voor afname van de LIFE-NL vindt u hier.

Leerlingendeel


Bij de lijsten die door de leerling zelf worden ingevuld zijn er meerdere mogelijkheden. Zo kan ervoor gekozen worden om de items aan het kind voor te lezen (eventueel met ondersteunende gebaren) of om het kind de items zelf te laten lezen. Daarnaast kan er gekozen worden voor een driepuntschaal waaruit de leerling het antwoord kiest (makkelijk/normaal/moeilijk, versie t/m 9 jaar), of uit een vijfpuntschaal (altijd makkelijk/vaak makkelijk/soms moeilijk/vaak moeilijk/altijd moeilijk, versie vanaf 10 jaar). Op deze manier kan de moeilijkheidsgraad van de lijsten worden afgestemd op de mogelijkheden van het kind. De instructie voor het invullen van de lijsten vindt u bij de vragenlijsten.

De bevindingen uit de LIFE-NL vragenlijsten (zowel met als zonder solo) kunnen digitaal worden verwerkt in een Spread sheet. Door de gegevens in te voeren wordt een duidelijk beeld zichtbaar van de meerwaarde van de solo apparatuur in de verschillende luistersituaties. Uitleg over het gebruik van deze spreadsheet vindt u hier.