Google »

Controle van de apparatuur

een kind met hoortoestellen en solo apparatuur


Wanneer een kind met hoortoestellen solo apparatuur draagt, kan de werking eenvoudig worden gecontroleerd door mee te luisteren met de stetoclip/luistervink. Het hoortoestel met ontvanger wordt aan de stetoclip gehangen. De leerkracht hangt de zender om, en de logopedist luistert of de solo apparatuur inderdaad werkt. Dit kan eenvoudig gecontroleerd worden door op de microfoon van de zender te tikken. Wanneer dit getik gehoord wordt via de solo, werkt de apparatuur (zowel zender als ontvanger).

een kind met ontvangers zonder hoortoestellen (Isense/Roger Focus)


Er kan meegeluisterd worden of het signaal binnenkomt door de ontvanger bij het eigen oor te houden. Ook hier werkt het bij de controle goed om op de microfoon van de zender te tikken. Dit moet gehoord worden via de ontvanger. Het is hierbij belangrijk om altijd de batterij en het serumen filter te vervangen. Wanneer de batterij leeg is of het serumen filter verstopt zit, is het immers logisch dat de apparatuur niet zal werken.

Wanneer er binnen school meerdere zenders worden gebruikt, kunnen de frequenties op elkaar storen. Ook kan er kledingruis ontstaan, omdat de microfoon op de kleding van de leerkracht geklemd zit. Het verdient de voorkeur deze aspecten mee te nemen en kritisch te bekijken, wanneer de apparatuur niet voldoende lijkt te werken.